Så kommer du igång med löpning

Är du sugen på att börja springa? Det kan kännas svårt och jobbigt i början, särskilt om du inte är van vid löpning eller träning överlag. Här får du tips på hur du kommer igång med löpning.

Det viktigaste är att inte ta ut dig själv i början. Du är taggad och vill förmodligen köra järnet direkt, men det är viktigt att du undviker det och tar det lugnt till en början. Även om du är van vid någon annan träningsform som till exempel skidåkning som gör att du har god kondition bör du ta det lugnt. Kroppen är inte van vid att springa och då finns det risk för belastningsskador om du tar i hårt. Börja med korta pass och kom ihåg att stretcha både före och efter.

En annan sak som är viktigt att tänka på är vilka skor du har. Det bästa är att gå till en butik som erbjuder professionell utprovning av löparskor. Då får du skor som passar just dina fötter och din löpstil.

Ett tredje tips är att investera i en smartklocka. Olika smartklockor har olika funktioner. Några av de vanligaste funktionerna är GPS, pulsmätare och mätning av hur snabbt och långt du springer. På många smartklockor kan du även lyssna på musik eller ljudbok och ta emot samtal. En fördel med att använda smartklocka är att den loggar din löpning. Du ser precis hur snabbt och långt du har sprungit och du ser de framsteg du gör svart på vitt.

Inomhusidrott

Under vintern kan det vara svårt att ha idrott och att utöva sporter utomhus. Även under våren och försommaren kan dock allergiker ha besvär som förvärras av att idrotta utomhus. Då kan inomhusidrott vara ett bra alternativ. Det är inte bara bollspel som går att utöva inomhus. Men vad kan man egentligen göra på inomhusidrotten?

Låt eleverna planera lektioner

Ett alternativ kan vara att låta eleverna planera lektioner. De kan få göra ett underlag som läraren sedan läser igenom. Det är viktigt att se till att alla elever får vara med och att det inte blir allt för komplicerade saker som planeras.

Första hjälpen

Första hjälpen kan också vara klokt att lära ut under idrottslektionerna. Vet eleverna till exempel vad de ska göra om någon stukar foten under lektionen?

Idrottsteori

Idrott och sport handlar inte bara om att springa. Det finns också en hel del teori man bör kunna. Vilken påverkan har träning på kroppen egentligen? Inom Skolverkets läroplan står det att en del idrottsteori ska ingå inom de allra flesta årskurser. Teorin kan dock ofta hamna i skymundan eftersom att det kan vara lite jobbigare för läraren att planera en teorilektion än att ställa upp koner för fotboll.

Kombinera konditionsträning med styrketräning?

Blir kroppen förvirrad om du kör både konditionsträning och styrketräning? Eller kan de faktiskt gynna varandra och göra dig ännu mer stark och uthållig? Och hur ska man egentligen gå tillväga för att få ut bästa möjliga resultat?

Det rekommenderades länge att man inte skulle köra någon form av konditionsträning om målet var att bygga muskler och bli så stark som möjligt. Dock har man kommit fram på senare tid att det faktiskt går så länge du lägger upp träningen på rätt sätt. Du kan inte köra fem styrkepass för benen och sedan lägga till fem pass på cykeln. Det blir en stor överansträngning för benen.

Många träningsexperter säger att du får bäst resultat om du först styrketränar och sedan kör kondition. Låt det gärna gå minst en dag mellan passen. Så investera i bra träningskläder från till exempel Aim’n, signa upp på gymmet och lägg upp ett smart träningsschema. De flesta gym erbjuder en gratis genomgång där du kan få hjälp med ditt träningsupplägg. Träningsexperter säger även att det är bättre att cykla än löpa om du vill lyfta vikter samtidigt. Glöm inte bort återhämtningen som är minst lika viktig som själva träningen. Om du inte vilar mellan passen kommer du inte få det resultat som du önskar.

radon