Ridning

Inom ridning finns det väldigt många olika delar att välja mellan och vilken man väljer är mycket individuellt. Vissa gillar att rida dressyr, andra hoppar. Några gillar western och vissa vill rida fort i galopp. Andra vill rida långa sträckor och distanser, medan en grupp ryttare vill kombinera både hoppning, dressyr och fasta hinder i terrängen. Men vad innebär de olika grenarna?

Banhoppning

Banhoppning är den gren där ryttaren tillsammans med sin häst ska ta sig över flera hinder i en bana. Hindren går att riva. Man kan tävla i flera klasser där hindren är olika höga och där maxtiderna varierar.

Dressyr

Inom grenen dressyr vill man att hästen ska visa sig från sin bästa sida. Ryttaren ska med så små hjälper som möjligt få hästen att göra olika rörelser och gå i olika gångarter. Hästen måste vara mycket uppmärksam och lydig för att ekipaget ska få bra poäng.

Fälttävlan

Fälttävlan är en tävlingsform där grenarna dressyr, banhoppning och terrängritt kombineras. Inom terrängritt rider man en bana ute i terrängen. Här finns det hinder utplacerade. De kan dock inte rivas. Om hästen slår i dem kommer hindret att stå kvar. Det kan också förekomma att hästen ska hoppa i sjöar, åar eller liknande. Här måste häst och ryttare vara mycket samspelta. Om hästen och ryttaren inte kommer överens kan den här sporten bli mycket farlig. Det finns till exempel djupa gravar som hästen ska hoppa över. Om ryttaren ramlar ner i en sådan finns det ingen mjuk luftkudde som tar emot. Det blir ett hårt fall. Varje år skadas flera ryttare och hästar allvarligt inom just den här grenen.

Distans och galopp

Inom grenen distansritt ska hästen och ryttaren tillsammans ta sig en längre sträcka. Det är ofta flera dagars ritt och man får övernatta längs vägen. Man måste se till att hästen inte rids för hårt, men samtidigt gäller det att vara först framme vid målet. Längs vägen finns stationer där hästen och ryttaren får fylla på vätska och där veterinärer går igenom hästen.

Galopp är en mycket fartfylld gren. Här tävlar man på en oval bana och det gäller för hästen att galoppera så snabbt som möjligt. För jockeyn som sitter på hästens rygg är det bara till att hålla sig fast. Typiskt för den här sporten är att sadeln jockeyn har är mycket liten och denne får stå upp i stigbyglarna under hela loppet. Det krävs med andra ord att jockeyn har extremt bra balans för att kunna klara av att sitta kvar.

radon