Är hästsport verkligen en sport?

Det finns en del som menar att det här med hästsport egentligen inte är en sport. Man talar om att det inte är jobbigt att rida utan man åker bara häst. Ofta uttalas de här orden av personer som inte har suttit på en häst, av de som ridit ponnyridning eller av personer som helt enkelt är rädda för hästar. Men vad är egentligen hästsport och varför är det jobbigt att utöva den?

Hästsportens olika grenar

Inom hästsport finns det väldigt många olika grenar att tävla i. Det finns vanliga ridsportgrenar, olika typer av körning, voltige och en hel del annat. Alla grenar är i stort sett lika jobbiga att delta i. Inom voltigen ska man till exempel kunna ta sig upp på en häst som galopperar runt på en volt. Man ska sedan sitta på hästen, stå på händer, bygga pyramider med andra och mycket mer. Det är inte bara att sitta ner och låta hästen göra jobbet.

Inte bara ridning eller körning

Oavsett om man har en egen häst eller är skötare av en inser man snart att det inte bara är ridning som gäller inom hästsport. För att man ska kunna rida måste hästen må bra. Men de sysslor som sker utanför ridningen ser andra sällan.

Hästen ska borstas, tas in från hagen, täcken ska bytas och hela dess kropp ska ses över. Men det är inte så fysiskt jobbigt. Att däremot lyfta en 20 kilo tung säck foder, att bära tunga höbalar ner från ett loft, att köra in hö eller att bära fem hinkar med 20 liter vatten var i till hagen är tungt. Hästens box och hage ska också mockas. Det kan bli tunga lyft med grepen. I boxen ska det dessutom fyllas på strö. Det blir många kilo som ska lyftas varje dag och på det ska hästen också ridas eller köras.

Hästen ska gå i rätt form

När man rider eller kör hästen är det inte bara att sitta och åka med. Hästen ska gå i rätt form för att träningen ska gå till på ett bra sätt. När man som ryttare har ridit ett pass är det inte alls sällan man är helt svettig och så kan även hästen vara. Det är också jobbigt att köra en häst. Man måste se till att den går i rätt tempo och om hästen bestämmer sig för att den vill springa snabbare kan det bli väldigt tungt att hålla den.

Om en person säger att ridning och hästsport inte är en sport handlar det ofta om svartsjuka. När de själva får prova på att rida eller köra en häst låter det ofta helt annorlunda, om personen alls vågar sig på det.

radon